Dela din tro

INSPIRATION: HUR KAN JAG BERÄTTA OM JESUS?

Hitta mod

Det är utmanande att se hur apostlarna tålmodigt berättade evangeliet vidare trots det tunga motstånd de mötte. När Petrus och Johannes, efter att ha fängslats och blivit befallda att inte tala om Jesus, svarade: ”Vi kan inte låta bli att tala om vad vi har sett och hört” (Apg 4:20). Deras svar avslöjar motivationen bakom deras handlingar och ord. Ibland är det lätt att göra misstaget att glömma hur mycket kraft det finns i evangeliet. Istället fokuserar vi mer på hur vi tror att reaktionen kommer att bli istället för att fokusera på Gud. Ibland kan vi också tvivla på oss själva och vår förmåga att sätta ord på betydelsen av vår tro. I Romarbrevet 1:16 utmanas vi av Paulus: 

”Jag skäms inte för evangeliet, för det är Guds kraft till frälsning för alla som tror. först för juden, sedan för hedningen ”.

När vi talar om Jesus får vi komma ihåg att han har auktoriteten och makten över alla människors liv. Oavsett hur mycket vi tvivlar så kan Gud arbeta genom våra ord och med sin kraft ge frälsning till den som väljer att tro.

Ställ frågor och var intresserad

Ett bra första steg är att ta sig tid att ställa frågor och vara intresserad. De flesta reagerar på en fråga genom att svara tillbaka med en liknande. Då öppnas en möjlighet att låta den frågan vara det som leder samtalet vidare in mot Jesus.

Här är ett exempel på hur en sådan konversation kan se ut:


”Jordens salt och världens ljus”…

Ibland kan samtalet ge en naturlig öppning till att prata om Jesus. I Kolosserbrevet 4:6 står det: ”Ert tal skall alltid vara vänligt, kryddat med salt, så att ni vet hur ni ska svara var och en’’

Var positiv – Leta alltid efter det positiva när människor omkring är negativa.

Peka på kristna värderingar och Jesus – ”Ja, jag håller helt med. Det är verkligen orättvist. Det strider mot allt jag tror på.” Var sedan beredd att berätta och definiera vad du tror på när någon ber dig att göra det.

Be! – Att personen som du pratat med känner sig nyfiken och trygg i att ställa fler frågor kring ert samtal om Jesus. 

-Texten är hämtad från ECSU, tolkad och översatt av Sahra Hurtig

ATT STARTA EN KONVERSATION

Jag fick möta Jesus när jag var 23 år gammal för att jag blev medbjuden att ta en fika på ett öppet café på Frälsningsarmén. Ett modigt steg för hon som bjöd med mig vilket ledde till att jag idag känner Jesus och lever tillsammans med honom. Mitt bästa tips för att dela tron är att vara modig och öppen med ditt liv tillsammans med Jesus. Transparens visar på ärlighet. Du behöver inte kunna allt om Bibeln för att kunna visa på vem Jesus är.

Här är några olika förslag för att komma in på ett samtal kring tro. 


Eller liknande formuleringar kring dessa ämnen. Varför frågor är ett bra sätt att komma in på tro är för att dom ofta resulterar i att frågan ställs tillbaka och då öppnar upp för en möjlighet att få ge sitt perspektiv, perspektivet med Jesus.


-Sahra Hurtig


BOKTIPS

GRÄV DÄR DU STÅR -
Om vardagsevangelisation
 

Arne G Skagen skriver om mängder av olika tillfällen då han har fått berätta om Jesus i olika sammanhang. En bra och inspirerande bok för att se konkreta exempel i hur mötet med olika människor kan gå till.