TEMA: Uppkopplad

ZOOM

"Inte en enda sparv, hur lite den än är värd, är glömd av Gud. Och på er är till och med hårstråna räknade. Oroa er alltså inte! Ni är mer värda för Gud än alla sparvar tillsammans." (Luk 12:6-7, Nya Levande Bibeln)

Alltså, hur märkligt blev inte 2020? Året hinner bara börja så får vi höra talas om ett märkligt virus från Kina som kort senare drar in över hela världen - helt ostoppbart! Det har påverkat oss alla och hela samhället något enormt.

För många runt om i hela världen har det inneburit att man har behövt plugga eller jobba mycket hemifrån. Många konferenser och läger har fått ställas in och man har istället behövt köra sina möten via videolänk. Ett program som många använder heter Zoom och där kan man mötas väldigt många tillsammans i ett samtal. I varje ruta står personens namn och när man pratar så markeras rutan så att man inte ska missa det.

För Gud är Zoom inget nytt, det har han använt sedan skapelsens början. Gud är alltid online och hans videoprogram är helt överlägset alla andra program som vi känner till. Programmet är helt gratis och kan ändå rymma oändligt antal deltagare. Gud zoomar in och ser var och en av oss hur tydligt som helst. Han kan våra namn och känner till allt som händer i våra liv. Om vi lämnar samtalet så finns han alltid kvar och väntar på att vi ska koppla upp oss igen. När vi pratar så lyssnar han. Dygnet runt!

Fråga: När brukar du be till Gud? Kan det kännas jobbigt att veta att Gud alltid ser oss? Hur kan vi tänka för att det inte ska kännas så?

Bön: Gud, tack för att du känner mig bättre än någon annan. Tack för att du alltid är uppkopplad och att jag kan få vända mig till dig i bön när som helst. Amen. 

Mattias Ottestig

UPPKOPPLAD

Herren är nära alla som ropar, alla som av hjärtat ropar till honom. (Ps 145:18)

Jag har hört berättas att långsam internetuppkoppling hör till de saker som kan skapa mest stress hos oss människor idag. Kanske gäller det ännu mer i de märkliga tider som vi upplever nu, där vi har blivit extra beroende av bra hastighet på uppkopplingen på grund av alla videomöten vi deltar i. Du känner säkert igen frustrationen som uppstår när ljudet eller bilden inte riktigt hänger med och man har svårt att uppfatta vad de andra säger. Men ganska ofta kan det faktiskt vara så att det är min egen dator som är problemet, där jag har allt för många processer igång samtidigt. En omstart av webbläsaren eller nedstängning av ett par parallellt öppna program kan ganska snabbt lösa saken.

Det här får mig att fundera… hur är det med min uppkoppling mot Gud? Känns det inte som att även den kan hacka en del ibland? Kanske i båda riktningar? Jag upplever att Gud inte hör mina böner och jag kanske även mår dåligt över att jag inte ger Gud den tid och plats som han förtjänar. För några veckor sedan fick vi fira påsken till minne av Jesu död och uppståndelse. Det Jesus gjorde har säkerställt kontakten med Gud för all evighet, trots all min synd. Även om vi tycker att uppkopplingen känns svajig ibland så kan vi lita på att fibernätet är på plats och att kontakten finns där, bara vi vänder oss till Gud i tro och bekänner våra synder.

Kanske att du ändå upplever att bilden av Gud ofta är suddig och att ljudet hackar. Det kan vara svårt att förstå vad han säger och att fokusera på att läsa Bibeln. Ett problem kan absolut vara att vi har alldeles för mycket som pågår i våra liv, för många processer som tar upp tid och fokus från det som egentligen är det allra viktigaste.

Utmaning: Fundera över om det är något som du kan skala ner, eller stänga av, för att skapa mer tid och fokus för Gud. Kanske kan det också behövas någon form av omstart? Låt den här speciella våren och sommaren bli en chans att se över uppkopplingen mot Gud!

Mattias Ottestig