Utveckla KRIK-gruppen

BEHOV AV UTVECKLING

KRIK-grupperna runt om i Sverige skiljer sig en hel del från varandra och så vill vi att det ska se ut! Några spelar innebandy varje vecka, andra hittar på nya sporter och lekar varje gång man träffas och några spelar beachvolleyboll en gång i månaden. Det viktigaste är inte vad man gör eller hur ofta man träffas  utan att man kombinerar tron och idrotten och skapar idrottsglädje, trosglädje och livsglädje. Dessa tre glädjeord är KRIK-samlingens ledord och är något vi vill uppmuntra er att satsa lite extra på att få till! 

Ibland behöver man utveckla sin KRIK-grupp och testa på nya saker för att väcka liv i verksamheten igen. En grupp som träffats och spelat samma idrott med varandra under en lång tid och inte fått in några nya människor utifrån kan lätt hamna i “gamla hjulspår”.  Det är lätt att köra på så som man alltid gjort utan att märka att glädjen, nyfikenheten och engagemanget har minskat. Om trenden är negativ under en lång tid så kan det kännas tufft att ta tag i problemet och veta vad man ska göra åt det. Vi på KRIK-kontoret vill därför uppmuntra alla KRIK-grupper att kontinuerligt tänka på hur man kan utveckla KRIK-grupper på bästa sätt.

STÄLL ER SJÄLVA FRÅGORNA

BRA MUSIK - VILKEN SKILLNAD!

Ibland kan man förändra atmosfären och stämningen på en KRIK-samling bara genom att fixa lite musik. Om samlingarna brukar vara tysta och avvaktande i inledningen så kan musiken lätta upp stämningen. Att investera i en bra portabel stereo och sätta ihop en bra spellista med passande låtar kan vara väl värt. I vissa lokaler finns det stereoanläggning som man får lov att använda som hyresgäster. Musiken är ofta en nyckel till att få ett skönt flow i aktiviteterna. När man introducerar en lek så är det bra att kunna säga “När musiken startar kör vi igång” och så klickar man på PLAY och kör!

LEK ÄR KUL OCH FÖRENAR

Vi tror på ständig förnyelse i KRIK-arbetet. Det är häftigt när man får till känslan av att deltagarna inte måste veta vad som ska hända på nästa KRIK-samling, man vill komma dit för att man vet att det kommer bli roligt oavsett vad man hittar på. 

Vi vill uppmuntra er att börja KRIK-samlingarna med några roliga lekar och få alla att upptäcka glädjen i att hitta på nya saker. Vi vill låta kreativiteten flöda i valet och utvecklandet av lekar. Här på sidan kan ni hitta en del tips. Leken är en enklare form av idrott som förenar människor på ett annorlunda sätt än vad till exempel innebandy kanske gör eftersom i lekarna har man inte sina vanliga roller på samma sätt.

FÅ MED NYA LEDARE

Det är viktigt att hela tiden ha ögonen öppna för nya ledare i KRIK-gruppen. Vi tror på att bredda ledarskapet, så att inte allting kretsar kring en och samma person. Det skapar problem den dagen som den drivna personen måste flytta på sig. Vi tror att unga och nya ledare mår bra av att få små uppgifter till en början och att de får växa med det och sedan ta mer och mer ansvar. Kanske är det ett stort steg för en ung ledare att ta ansvar för andakten, men ge den då ett förslag på en andakt från KRIKs andaktsbok och säg att ni kan läsa den tillsammans innan. Bara det att en ung ledare får dela ut västar på en samling eller introducera en lek kan vara utvecklande för en ny ledare. Ett nyckelord i allt detta är att delegera. Om vi lyckas delegera ut uppgifter till många olika personer och får dom att göra den uppgiften så bra som möjligt, då blir summan så mycket bättre än om man gör allting på egen hand. Ledarträning är något av det viktigaste i KRIK och något som vi från kontoret vill hjälpa till med så mycket vi bara kan.

TESTA OCH FÅ SVAR!

Till sist vill vi uppmuntra er att TESTA! Testa nya saker, testa att leka om ni inte brukar göra det, testa att få med nya målgrupper, bjud in tjejer/killar, kompisar från skolan eller från andra kyrkor. Testa någon helt nya aktivitet och se om det kan locka fler människor att haka på er KRIK-grupp framöver. Om man aldrig testar så får man heller inga resultat. I KRIK vill vi använda det gamla sportmottot: Just do it!