TEMA: Livet

ATT LÄMNA ALLT

“Att lämna allt och följa mig kan kosta dig sitt liv, men jag ger dig mycket mera. Att gå min väg och lyda mig är ändå värt sitt pris, för jag står på din sida”

Denna textrad finns i en låt som är skriven av Frank Ådahl som är en omskrivning av det som Jesus sa till sina lärjungar och folket runt omkring honom men också det han säger till oss i Mark 8:34-35. “Om någon vill följa mig, ska han förneka sig själv och ta sitt kors och följa mig. Den som vill rädda sitt liv ska mista det och den som mister sitt liv för min och evangeliets skull ska rädda det.”

När jag läser det stycket väcks mycket känslor inom mig. Texten är jobbig, frustrerande, irriterande tydlig, enkel och samtidigt så svår. Jag vill helst förneka den och tänka att den inte har med mig att göra eller att jag ska ta tag i det vid ett senare tillfälle. Jag älskar Jesus men, “Att lämna allt”… är jag verkligen beredd att göra det? Mitt ärliga svar: Jaa, om jag skulle bli tvungen och inte ha något val, exempelvis om jag måste fly, då tror jag att jag kanske hade varit beredd. Att lämna allt nu, frivilligt? Nej, helst inte.

Innan fastan som nu är inför påsken, började jag fundera på vad jag skulle fasta ifrån. Jag ville att det skulle svida lite och vara lite jobbigt men inte för mycket. Mina funderingar landade på saker i min vardag som jag uppskattar och använder dagligen som cykeln, musik och kläder. Så här gick mina tankar: Musik/radion? Nej, musik är ju så najs och radion är bra för att hänga med i till exempel nyheter. Cykeln då? Nej, den använder jag ju dagligen, blir otroligt osmidigt utan den. Ge iväg kläder eller andra saker jag har? Nej, inte det heller för det skulle vara så tråkigt och göra för ont.

Jag tror inte att jag är ensam om att tänka/känna så här. Vi har alla saker, relationer, och intressen som vi håller ett hårt grepp om. Allt detta är saker som Gud bryr sig om. Men får dessa saker en högre position i våra liv än Jesus själv så behöver vi göra en omprioritering.

Lyfta blicken

“Och den som mister sitt liv för min och evangeliets skull ska rädda det.” Jesus kommer inte bara med en förmaning utan också med ett löfte. Ett löfte att vi ska bli räddade, att han ska gå vid vår sida dag ut och dag in, att han ska ge oss liv. Det är så lätt att bara se det jag har just nu och glömma att lyfta blicken mot det som ligger framför, det mål som är evigt och stavas ”Himlen”.

Det är svårt att tänka nu att det skulle vara värt det. Det är också svårt att våga släppa taget om saker som ligger oss nära om hjärtat. Min lärare på teamlinjen sa en talande bild om detta, “Sakerna som du har kär och som ligger nära dig om hjärtat, ge det till Gud med en öppen hand, det blir svårt annars för Gud att göra någonting med det.” Det var en bild som öppnade mina ögon. Samtidigt som det är så svårt att faktiskt göra det i praktiken.

Men Gud lovar att det kommer vara värt priset oavsett vad det kommer kosta och innerst inne är jag övertygad om att Gud vet bäst eftersom han skapade oss och faktiskt vet vad vi mår bäst av. Det är att vara med honom och ha honom som första prioritering i allt vad vi gör och är.

Jag tror inte att Gud vill att vi ska ge bort allt vi äger, släppa alla relationer eller strunta i våra intressen. Däremot ber han om högsta plats i våra hjärtan, vilket medför att allt annat inte är lika viktigt. Min önskan är att Gud alltid ska ha en självklar förstaplats i både mitt och ditt liv. Vi behöver träna på att släppa taget om saker i våra liv och jobba på inställningen till Jesus som herre i livet och vilken inställning vi har till våra prylar, intressen och relationer. Vi kan be Gud om hjälp i den processen för han vill gärna hjälpa till. Det kanske inte alltid är helt smärtfritt, men det kommer alltid att bli det bästa i slutändan för det har Jesus lovat. Det vill jag våga lita på och det kan du också göra.

Vad har du i ditt liv som du håller ett hårt grepp om och som kanske tenderar att få högre position är Gud själv? Hade du varit beredd att ge upp det om Gud sa det till dig?

Text: Filippa Starfelt

NÅGOT S0M HÅLLER HELA LIVET

- Vad i ditt liv håller i längden?

Bibelord: Mark 6:19-21 

Innehåll: Har du tänkt på att det mesta i våra liv kan tas ifrån oss? Pengar kan förlora sitt värde, saker och prylar kan stjälas, vänskap kan svikas och de allra närmaste kan plötsligt ryckas ifrån oss. Jesus vill i denna bibeltext utmana oss i detta. Och varför gör Jesus det? Jo, därför att tron på Jesus aldrig kan tas ifrån oss. De löften som Jesus ger kan aldrig tas ifrån oss när vi väl har sagt vårt ja till honom. Genom allt kommer Jesus att finnas vid vår sida, till och med över döden är Jesus vår Herre. 

Fråga: Vad är det viktigaste i ditt liv och har du något i ditt liv som inte på något sätt skulle kunna tas ifrån dig? 

Tips till andakten: Tänk igenom ditt eget liv och fundera på hur det ser ut. Sätt det sedan bredvid det Jesus säger i detta bibelord. Fundera på om du kan hitta något exempel på när något du hållit mycket kärt tagits ifrån dig? 

Bön: Herre Jesus, tack för att jag vi har dig och för att du alltid står vid vår sida. Vi ber att vi aldrig ska glömma dig och dina löften om att du ska vara med oss alla dagar till tidens slut. Du som var i begynnelsen, nu är och ska komma. Från evighet till evighet. Amen.

VIKTIGAST I LIVET

- Vad är viktigt i ditt liv?

Bibelord: Matt 13:44-46 

Innehåll: De flesta av oss funderar säkert ibland på vad som är det viktiga i våra liv. Det kan handla om vad vi vill bli, vilka vi ska umgås med, vilken stil vi ska ha och ibland vilken människa vi vill vara. Det som vi tycker är viktigt är vi beredda att göra uppoffringar för att bli eller att få. När Jesus talar om sitt rike, himmelriket, så talar Han utifrån att det är en skatt, fina pärlor. Alltså något väldigt värdefullt. Så värdefullt att det är värt att satsa allt för att få tag i det! Ibland framställs den kristna tron som något man antigen kan ha eller mista. Men vi gör klokt i att höra vad Jesus säger: ingenting går upp mot att ha hittat livets skatt, tron på Jesus. 

Fråga: Vad gör du för att få tag i tron på Jesus? Hur viktig är den i jämförelse med de prioriteringar du gör i ditt liv? 

Tips till andakten: Knyt an till uppoffringar du har gjort i olika livssituationer för att upptäcka och behålla tron på Jesus. 

Bön: Jesus, lär oss att förstå det som är viktigt. Hjälp oss att göra de uppoffringar vi behöver för att lära känna Dig mer. Amen. 

ATT FINNA MENING MED LIVET

- Vad längtar du efter?

Bibelord: Joh 6:35 

Innehåll: Vi kan alla längta efter olika saker. Be de samlade att fundera en kort stund på vad de just nu längtar efter. Om man sammanfattar en människas längtan så tror jag att det i grunden är ganska lika: Vi längtar oftast innerst inne efter kärlek, gemenskap, mening, glädje, trygghet osv. När Jesus pratar om ”att hungra och att törsta” – vad står det för? Är det en bild för något? Det kan vara en bild för en längtan efter mening med livet, sammanhang, kärlek, trygghet, glädje mm. Han påstår att han själv kan möta denna längtan och fylla våra innersta behov. 

Fråga: Återknyt till inledningsfrågan: Vad längtar du efter? Vågar du be Jesus om att han ska möta din längtan? 

Tips till andakten: Låt deltagarnas funderingar ta den tid det behöver. Kanske kan du fråga om någon vill dela med sig av vad man längtar efter? Dela gärna personligt vad du själv längtar efter, eller ett exempel på när Jesus mött din längtan. 

Bön: Tacka för att Jesus är den som kan möta vår innersta längtan. Be om att Jesus ska få göra det i vart och ett utav våra liv. 

VÄGEN, SANNINGEN OCH LIVET

- Händer det att du ibland inte veta vad som är sant, eller vad du ska välja? 

Bibelord: Joh 14:1-6 

Innehåll: Jesus uppmanar lärjungarna att hålla sig lugna och tro på honom. Precis som lärjungarna kan vi idag ofta fråga oss vilken väg vi ska gå och vilka val vi ska göra, ibland är valen stora, så som att flytta till ny stad eller välja hur man vill leva livet. Ofta är det svårt att veta exakt vad Gud vill i dessa lägena, precis som Thomas säger ”Jesus, vi känner inte vägen, vad ska vi välja”. Jesus förtydligar allt med att det är Han själv som är vägen, sanningen och livet. Allt handlar alltså om att följa Jesus, leva ärligt (som sanningen) och att leva livet som Jesus ger oss genom frälsningen. För Jesus verkar det vara viktigare Hur vi väljer att leva än Vad vi väljer att göra. 

Fråga: Tror du att saker vi väljer mellan kan bli enklare om vi väljer Jesus i första hand? 

Tips till andakten: Dela ett val du stått inför där du bett Jesus om ledning och sen har det blivit ett bra val? 

Bön: Tacka Jesus för att han är vägen, sanningen och livet. Be om att ni får välja Jesus sätt att leva livet.

EN LYSANDE VÄGVISARE

Kanske har du också någon gång varit ute och gått eller sprungit sent på kvällen och inte sett mer än ett par meter framför dig?

Jag tror att alla kan känna igen känslan. Jag har själv varit med om det när jag åkt längdskidor med en kompis under vintern. Vi hade tagit oss till ett elljusspår, men ett par meter in på spåret upptäckte vi att lamporna inte var tända längre in i skogen. Utan tillgång till pannlampa bestämde vi oss att köra på ändå – och jag tror ni kan föreställa er känslan när vi närmade oss den värsta nerförsbacken, som svänger i mitten, samtidigt som du knappt ser handen framför dig… Man känner sig väldigt liten och maktlös och det blev en och annan vurpa den turen!

Lite så här tror jag att livet kan se ut när vi försöker klara oss själva och inte bjuder in Jesus i våra liv. Det är som att kasta sig ut i mörkret utan en aning om vad som väntar. Men så här står det i Psaltaren 119:105: ”Ditt ord är mina fötters lykta och ett ljus på min stig”.

Tänk dig verserna rent konkret. Lyktor på fötterna, ljus på stigen. Jag kan ju bara säga att min skidtur blivit rätt mycket enklare då. Jag tror att Bibeln kan få fungera som en lampa, men också som en vägvisare – en slags pålitlig GPS. Jesus säger ju själv: ”Jag är världens ljus, den som följer mig ska inte vandra i mörkret utan ha livets ljus.”

Låt Jesus hjälpa till i vägvalen

I vardagen ställs vi inför många val och möjligheter, särskilt som unga. Men vill vi klara oss på egen hand är det stor risk att vi famlar i mörkret, kanske ramlar och slår oss ibland och inte ser vad som är bäst för oss. Det går att ta sig framåt, men det är stor risk att åka vilse och missa målet. Om vi i stället låter Gud vara med och lysa upp de olika vägarna framför oss kommer vi att se klart nog för att välja rätt.

För mig har det varit viktigt att be det som står lite tidigare i Psaltaren, den 86:e psalmen.

”Visa mig Herre, din väg, jag vill vandra i din sanning.”

Om vi låter Gud vara med och styra våra val har vi ingenting att oroa oss för, tvärtom all anledning att glädjas över möjligheten att få vandra på livets väg med honom. Och när vi möter svårigheter och går igenom tuffa tider i livet kan vi lita på att hans löften står fast, han som offrat allt och dött och uppstått för vår skull.

Bön: Tack Jesus för att du är världens ljus och leder mina steg. Hjälp mig att lita på ditt ord och sluta försöka klara mig på egen hand. Visa dig vad du vill med mitt liv. Amen.

Rickard Johnston