TEMA: Gemenskap

GLÄDJEN I GEMENSKAP

När tog du senast tid för dig själv och Gud? När slängde du senast spontant iväg en bön till Jesus? Vi som är konstant uppkopplade till alla möjliga nätverk och människor glömmer ändå ofta den viktigaste gemenskapen i våra liv.

Det är strax över 200 timmar kvar till julafton och svenska folket är aldrig så stressade som i denna tid. Allting som måste fixas med jobb och skola innan man går på ledighet och allt som måste fixas inför julen. För att inte tala om planeringen vem man ska fira de olika dagarna med. Familjen på julafton, mammas släkt på juldagen, pappas släkt på annandag jul, nyårsafton med kompisarna och dagarna där emellan ska man träffa alla gamla bekanta på något vis. Samtidigt ska vi i denna stressen minnas en av de största och viktigaste händelserna i det kristna livet, Jesu födelse. När Jesus för snart 2016 år sedan blev levande genom Maria och Josef gjorde han det lättare att lära känna Gud och få en personlig relation med Honom!

Det står på många ställen i bibeln att vi ska lära känna och ha en gemenskap med Gud och Jesus. Så här kan vi läsa i Johannes 17:3: ”Och evigt liv innebär att lära känna dig, den enda Guden som är verklig, och mig, Jesus Kristus, som du har sänt till jorden”.

Var och när har du bäst gemenskap med Jesus? Kanske är det genom gudstjänster, lovsångskvällar, egen bibelläsning eller tyst bön. Alla sätt tror jag är minst lika bra då det faktiskt handlar om en personlig relation.

För mig är det bästa med att ha en personlig relation med Jesus att den är glädjefylld. Det finns inte någon annanstans som jag är så glad när jag får vara på en KRIK-samling, både i det idrottsliga och i det andliga. Visst är det en härlig känsla att få slå in matchbollen i en elitseriematch, men förstå känslan att få göra det avgörande målet i smackboll via en Anja Pärson-säl! Det bibelordet som har varit och fortfarande är viktigast i mitt kristna liv är Filipperbrevet 4:4 där Paulus skriver: ”Känn glädje i er gemenskap med Herren Jesus! Ja jag säger det igen, känn glädje i hans gemenskap! (Läs gärna hela Filipperbrevet under jullovet.)

Gemenskapen med varandra under julledigheten kan vi också ta vara på genom att be tillsammans. Detta kan vi läsa om i Matteusevangeliet 18:19-20: ”Jag säger er också att allt som två av er här på jorden kommer överens att be om, det ska de få av min Far i himlen. För när två eller tre samlas därför att de tillhör mig, då är jag mitt ibland dem.

På samma sätt som Friskis & Svettis säger: ”Den bästa träningen är den som blir av” så vill jag säga till dig: ”Den bästa gemenskapen med Jesus är den som blir av!”

Som det står i 1 Johannes 1:3: Och vår gemenskap är med Fadern och hans Son Jesus Kristus. 

Bön: Tack Jesus för att vi tillsammans får gå in i julledighet och gemenskap. Tack för att du vill ha en personlig gemenskap med var och en av oss. Hjälp oss att ta tid för dig och lära känna dig ännu bättre under dagarna som ligger framför oss. Amen.

Henrik Norrby

MAN BLIR SOM MAN UMGÅS

Gud har dött för dig. Kanske har du hört det hundra gånger tidigare, men det är värt att stanna upp inför om och om igen. För ärligt talat, förstår vi verkligen vad det betyder? Att Gud själv tog vår plats, vårt straff och offrade allting för vår skull. Det är faktiskt helt obeskrivligt stort och svårt att förstå! När vi närmar oss en förståelse av det kommer det förhoppningsvis leda till en kärlek och tacksamhet som gör att vi vill leva våra liv till Guds ära.

Så länge vi håller oss nära Jesus kommer vår vilja och våra gärningar så småningom att förvandlas. Då har Gud lovat att genom den helige Anden ge oss kraften och viljan att bryta med det onda i våra liv, den kraft vi inte äger i oss själva. ”För det är Gud som verkar i er, både vilja och gärning, för att hans goda vilja ska ske. (Filipperbrevet 2:13). Och i Johannesevangeliet 15:5 säger Jesus själv: ”Jag är vinstocken, ni är grenarna. Om någon förblir i mig och jag i honom, bär han rik frukt, ty utan mig kan ni ingenting göra”.

Läste ni? Utan Jesus kan vi ingenting göra! Det handlar alltså inte om oss och hur vi själva lyckas eller misslyckas med våra liv, allting handlar om Jesus. Men genom att be, läsa Bibeln och spendera tid med Jesus kan vi växa till och bli mer och mer lika honom. Vi kan följa i hans fotspår och sprida vidare den kärlek som han först han visat oss.

För ju mer vi läser Bibeln, desto mer kommer innehållet garanterat påverka våra tankar och våra handlingar. Kanske har du hört uttrycket att man blir som man umgås? Under uppväxten var Beck-filmerna en stor favorit för mig och min bror. Vi hade en gammal VHS-spelare och en filmbox med åtta filmer, och jag vet inte hur många gånger vi sett dem… Spår i mörker var favoriten och den filmen har jag säkert sett 30-40 gånger. Det har lett till att vi än idag kan säga de flesta citaten i förväg på flera av filmerna, och när någon säger ett citat från en film kan man ofta kontra med nästa. Så mycket har det satt sig i huvudet.

Vi påverkas helt enkelt av det vi fyller vår tid med och människorna som vi umgås med. Med tiden blir vi mer lika våra vänner och personerna vi har en relation med. Vi lär känna dem djupare och börjar förstå hur de tänker, och börjar tänka liknande tankar. Tänk om Bibeln och Guds ord kunde få samma betydelse? Tänk om vi lärde känna Jesus ännu djupare, om vi förstod vem han verkligen är och vad han gjort för oss. Då är jag övertygad om att vi skulle förvandlas inifrån och ha lättare att följa hans bud. Låt oss be för det!

Bön: Jesus, tack för att du har dött för mig. Hjälp mig att förstå vad det betyder och låt det du har gjort få påverka mitt liv. Amen.

Rickard Johnston

VEM BOR HÄR?

Många av er som läser detta är med stor sannolikhet mer intresserade av inredning än vad jag är. Men jag är ändå tillräckligt intresserad för att ibland bläddra i någon inredningstidning och har också sett något avsnitt av det populära programmet ”Vem bor här?”. Det är lätt att ryckas med av de fantastiska bilderna och berättelserna om hur dessa vackra och välstädade hem har skapats.

För någon vecka sedan läste jag ett reportage om en småbarnsfamilj som bodde i en fantastisk villa. Livet såg helt perfekt ut; köksbordet var exemplariskt dukat, mattfransarna låg inte en millimeter fel, kuddarna i soffan låg prydligt uppradade och allt såg väldigt medvetet ut. Den uppvärmda poolen på verandan var klar för bad och hela huset såg mer eller mindre ut att vara klart för husvisning inför försäljning.

Något skaver i mig när jag ser dessa bilder. Jag ställer mig samma fråga som i rubriken på reportaget – Vem bor här? Eller… bor det ens någon här? Framförallt har jag väldigt svårt att tro att de små barnen på bilden gör det, även om dom ser väldigt lugna ut på bilden.

I våras hade vi fotografering och visning av vårt eget hus, som vi då höll på att sälja, och jag vet vilket jobb som ligger bakom. Bilderna blir fantastiska att visa upp och syftet är förstås att få så många spekulanter som möjligt att vilja flytta in i huset. Men för att kunna behålla huset i det skicket flyttade vi ut för ett dygn, och lät huset stå obebott.

Jesus vill besöka oss mitt i våra liv

När Jesus kommer på husvisning och hembesök så funkar han inte som en vanlig spekulant. Vi kan ha hur städat, putsat och medvetet som helst, men det hjälper inte. Han ställer den mycket ärliga frågan – ”vem bor egentligen här”? Han vill besöka oss mitt i vardagen, mitt i våra liv, just precis som det ser ut en gråmulen måndag i oktober. Jesus ser vårt ostädade innersta framför våra perfekta möbler, kuddar och konstverk på våra vackert målade väggar.

Jag tänker på berättelsen om Sackeus som var en ”tulltjänsteman och syndare”. Och dessutom rik. Jesus bjöd hem sig själv till honom, men inte för att han hade ett perfekt hem, utan för att omvända honom och ”frälsa det som var förlorat”. Och Sackeus gensvarade på Jesus fråga genom att erkänna sina fel som doldes av en vacker fasad. (Luk 19:10)

Jesus älskar oss inte som vi är, han älskar oss trots att vi är som vi är. Vi behöver inte ha nystädat för att bjuda in Jesus i våra liv. Däremot vill Jesus vara med och städa upp. Och det svar han vill ha på sin fråga är: ”Jesus, det är jag som bor här!”

Bön: Jesus, tack för att du ständigt vill vara en gäst i mitt hem, mitt i min ostädade vardag. Jag ber om förlåtelse för mina fel och också om hjälp att städa upp allt som behöver städas.

Mattias Ottestig