KRIK Testar

KRIK TESTAR

KRIK testar är ett nytt koncept för en KRIK-grupp. Kanske har ni svårt för att bestämma vilken aktivitet ni vill göra i er grupp, eller så vill ni bara testa på en massa olika sporter. Starta då upp KRIK-testar. En KRIK-grupp där ni provar på olika sporter helt enkelt. Ni bestämmer upplägget. Vill ni träffas en gång i veckan, en gång i månaden eller lite oregelbundet efter när de passar er bäst. Kanske vill ni prova på samma sport några gånger i rad eller byta efter varje gång.

Här nedan finns en lista på flera olika sporter som ni kan testa. De finns också lite tips och några saker som kan vara bra att tänka på innan. Vi kommer fylla på med fler sporter under våren. Hör av er om ni har något tips på en sport som borde testas!

CURLING

Bakgrund: En sport med både teknik och taktik där ni får jobba tillsammans i ett lag. Sverige har varit väldigt framgångsrika på OS och i andra mästerskap då genom lag Hasselborg och lag Edin. Men hur många svenskar har testat på sporten? Kanske är de dags för er KRIK-grupp att göra det!

Förberedelser: Kontakta en förening och kolla om ni kan komma och testa på.

FOTBOLLSGOLF

Bakgrund: Likt golf men istället för klubba och golfboll har man en fotboll. Bollen ska skjutas ner i hålet på så få slag som möjligt. Kul sport oavsett om man är bollrädd eller van fotbollspelare.

Förberedelser: De finns flera banor runt om i Sverige. Kolla upp var ni har er närmaste.

Tips: Om man vill göra de tillsammans så kan man tävla i olika lag. Man turas då om att slå på bollen ex. varannat slag.

Futnet

Bakgrund: En kombination mellan fotboll och tennis. Väldigt uppskattad av oss på kontoret när vi testade.

Förberedelser: En vanlig fotboll, en markerad plan och ett nät som man kan skjuta över. Går att köra både ute och inne. 

Tips: Till en början om de är svårt behöver man inte vara så hård med reglerna. Man kan ex. tillåta flera studsar på varje sida.

FRIIDROTT

Bakgrund: De finns väldigt många olika grenar. En del kräver mer kunskap och utrustning medans andra är väldigt lätta att testa på egen hand. 

Förberedelser: Se till att ni har utrustning till de grenarna som ni vill testa på. De finns många friidrottsbanor där ni bara kan komma dit och idrotta gratis. För att testa på grenar där de krävs utrustning kan man kolla med någon förening eller skola. Kanske känner du någon som tränar friidrott som kan komma och ge lite tips.

Tips: Passar att testa vid flera tillfällen där man fokuserar på olika grenar.

GÅNG

Bakgrund: Kanske har du sett bilder från gång under OS. Många tycker att de ser lite roligt ut men de är helt klart imponerande när de går 20 km och håller farter som 4 min/km.

Regler: Ena foten ska vara i marken hela tiden. Det benet som man tar framåt ska vara sträckt när de träffar marken.

Tips: Testa att öva lite gång tillsammans. Avsluta med en liten tävling där ni korar KRIK-gruppens bästa gångare!

HÄSTRIDNING

Bakgrund: Att rida är kul för alla i er grupp! De erfarna älskar de, nybörjare tycker att de är kul att testa och ALLA gillar såklart att kolla på nybörjare som försöker lära sig. Att rida är att sammarbeta med hästen. Du behöver kunna läsa av och följa hästens rörelser, men de krävs också riktigt bra styrka och koordination för att vara en bra ryttare.

Förberedelser: Kontakta en ridskola eller någon som har hästar om ni får komma och testa på. Alternativt att ni bokar och rider turridning tillsammans.

Tips: Om de är många nybörjare fungerar det fint att testa några varv på en bana och sen att man byts av och tittar på varandra.

KANOT / KAJAK

Bakgrund: Ut och paddla med din KRIK-grupp. De finns många fina åar och kanaler runtom i Sverige. Paddla tillsammans i samma kanot eller testa på att paddla själv i en kajak.

Förberedelser: Kolla var ni har möjlighet att hyra kanoter/kajaker och annan utrustning. Glöm inte flytvästen!

Tips: Gör en dagstur där ni paddlar och stannar till på några fina platser där ni fikar och äter mat.

KLÄTTRING

Bakgrund: En rolig sport att göra tillsammans i grupp. Klättra själv, kolla på andra och och hjälp varandra att klättra högre eller klara av olika banor.

Förberedelser: Ha tillgång till hall och klätterskor för bouldering. Går ofta att hyra skor i hallen. Om man ska klättra med rep behöver ni ha någon med grönt kort alternativt en instruktör från hallen.

Tips: Kör en klättringslek.

Konståkning

Bakgrund: Vem ville inte kunna göra piruetter som liten? Man försökte men insåg sen hur svårt de var. Men de går faktist att lära sig bara man börjar med lite lättare konster.

Förberedelser: Fixa utrustning. Kolla med någon som kan konståkning och som kan tänka sig att vara med och visa. Alternativt planera några lättare skridskoövningar själva.

Tips: Dela in er i grupper och gör ett kort program som ni visar upp för varandra.

MARATON / ULTRA

Bakgrund: Man klarar ofta att springa mycket längre än vad man tror. Till skillnad från kortare distanser är de inte lika jobbigt konditionsmässigt utan de handlar om att sänka farten och att orka springa länge. Ett maraton är 42 195 m och ultra är distanser längre än maraton.

Förberedelser: Ett par bra skor som du sprungit i tidigare. Något så du kan ta med vatten. Vaselin kan vara bra att ha mot skavsår.

Tips: Gör de som en dagsutflykt tillsammans med gruppen. Starta olika tider och spring olika distanser. Kanske ha någon på cykel som hejar på. Avsluta exempelvis med grill och bad.

OSTRULLNING

Bakgrund: En sport som uppkom i England under 1800-talet. Sporten går ut på att man rullar en ost nerför en backe. Sekunden efter ger sig de tävlande av nerför backen för att fånga och vinna osten.

Förberedelser: En ost och en backe utan farliga hinder.

Tips: Var försiktiga så att ni inte skadar er!

SEGLING

Bakgrund: En sport som passar för både små som stora grupper. Det finns segelbåtar där man är själv, två, några stycken eller jättemånga!! De finns en båt för alla KRIK-gupper helt enkelt.

Förberedelser: Kontakta en lokal båtklubb eller en sjöscoutkår och kolla om ni kan komma och testa på.

Tips: Ring Tom Broberg om du gillar att snacka segling.

SKIDSKYTTE

Bakgrund: När det går bra för våra svenska skidskyttar så blir man ju självklart inspirerad att testa själv. Det finns faktiskt några platser runt om i Sverige där det finns möjlighet att prova på och kanske har din KRIK-grupp inte så lång till en bana.

Förberedelser: En skidskyttebana och instruktör. Utrustning till sporten.

SIMNING

Bakgrund: Superviktigt att kunna och alla måste lära sig det i skolan. Men de finns så många olika simsätt och tekniker som man kan bli bättre på. Hur crawlar man? Hur andas man ut under vatten? Och hur gör man en snygg vändning?

Förberedelser: Hitta en plats att vara på. Simhall eller en sjö. Det kan vara kul om ni har någon som kan dela med sig av lite tekniktips.

Tips: Kör lite stafetter där ni tävlar i lag med olika simsätt och någon twist på det.

SWIM-RUN

Bakgrund: En snabbt växande sport där man springer och simmar ett visst antal sträckor utan att stanna emellan. Det finns flera olika tävlingar där man springer och simmar mellan öar eller springer och simmar genom sjöar. Kanske blir ni inspirerade och vill testa på ett lopp!

Förberedelser: Hitta en plats där det både går att simma och springa. 

Tips: Simma aldrig ensam i vatten utan se till att vara flera och kanske ha en följebåt om ni skulle simma längre ut från land.

TRIATHLON

Bakgrund: En perfekt sport för dig som gillar att träna mycket. Du behöver vara bra på att på att simma, cykla och att springa. Ju kortare distans desto mer avgörande blir växlingarna.

Förberedelser: Hitta en bra plats där de går bra att köra alla sporter efter varandra. Fundera över hur ni ska växla mellan sporterna och hur mycket kläder som ni vill byta.

Tips: Testa på sporten vid fyra olika tillfällen. En gång där ni simmar, sen cyklar, springer och avsluta med att sätta ihop allt och köra ett triathlon.

VATTENSKIDOR

Bakgrund: När de inte går att åka skidor på snö får man göra det på vatten. Superkul grej att göra en varm sommardag tillsammans med din KRIK-grupp. En sport som verkligen är roligt att ha testat. För dem som tävlar i sporten finns tre olika grenar: slalom, trick eller hopp.

Förberedelser: Ni behöver ha tillgång till utrustningen som krävas. Båt, skidor, flytväst.