TEMA: Bibel och bön

BIBELLÄSNINGEN BÄR

Förra året införskaffade jag mig, precis som många andra, ett gymkort. Jag hade funderat fram och tillbaka om det skulle vara värt pengarna och om jag skulle använda det, men när höstens superdeal på Actic kom slog jag till! Jag tänkte att om jag har kortet kommer jag tvinga mig själv att använda det för annars kommer det svida så mycket att se pengar dras varje månad för inget. Och så blev det. Ibland var det träningsmotivation som tog mig till gymmet, ibland var det min snålhet.

En av alla gånger jag blippade mitt gymkort vid dörren la jag märke till vad som står på baksidan: “Ju slitnare detta kort är, desto bättre mår du!”. Jag tyckte det var ganska finurligt och faktiskt lite provocerande också. Kanske för att mitt just då inte var särskilt slitet. Hur som helst började jag tänka på om det påståendet kan passa in på fler saker än bara gymkortet. 

Jag kom fram till att de flesta prylar man äger gör att man mår sämre om de är slitna, för det innebär ofta att pengar eller arbete behöver läggas ner, som om cykeln eller hustaket är slitet. Men sen kom jag på en sak som faktiskt också gör att man mår bättre ju slitnare den är – Bibeln! Ju mer jag läser Bibeln och matar mig med Guds ord, desto bättre kommer jag att må. Kanske inte kroppsligt som när man använder gymkortet, men själsligt. I Bibeln står det att ordet är från Gud och att ordet till och med är Gud. Att läsa Bibeln, ordet, är alltså ett sätt att umgås med Gud! 

Det är inte alltid lätt att läsa Bibeln. Ofta kan det kännas jobbigt att ens plocka fram den och när man väl läser kan det vara svårt att förstå och kännas ganska tråkigt. Men när vi läser Bibeln, Guds ord, händer något i oss. Vi kanske inte kan se, känna eller tro det, men när vi tillåter Gud att röra vid oss kommer han att göra det. 

Precis som det kan vara att gå på gymmet kan det vara det att läsa Bibeln. Man kan känna sig oerhört omotiverad innan gymmet och det tar emot att ens tänka tanken, och när man väl är där känns det knappt som att det ger något. Ibland kan det kännas roligt och peppande både innan och under tiden man gymmar, men ibland vill man bara strunta i det. Oavsett hur det känns före eller när vi tränar vet vi med vårt förnuft att det är bra för oss. Exakt samma är det med bibelläsning. Nyckeln till hållbar träning är disciplin. Nyckeln till hållbar bibelläsning är också disciplin. 

Man måste inte förstå exakt allt man läser och man måste inte alltid tycka det är superkul att läsa. Ibland får man helt enkelt bara köra på och hålla ut. Det kommer ge “resultat” i form av en närmare relation till Gud. Min utmaning till dig är att sluta se bibelläsningen som ett tråkigt måste, utan börja se det som en hälsosam vana. Försök läsa något varje dag, om så bara en ynka liten bibelvers. Ett tips som funkat för mig är att följa en bibelläsningsplan och att slå upp svåra bibelord så man får en förklaring. Kanske kan detta vara ditt nyårslöfte? Våga anta utmaningen!

Ps 1:1-4: Lycklig den som inte följer de gudlösa, inte går syndares väg eller sitter bland hädare utan har sin lust i Herrens lag och läser den dag och natt. Han är som ett träd planterat nära vatten – det bär sin frukt i rätt tid, aldrig vissnar bladen. Allt vad han gör går väl. 

Bön: Tack Gud för att du möter oss i ditt ord och för att du formar oss i mötet. Hjälp oss hitta motivationen till att läsa och hjälp oss förstå det vi läser. Amen

Julia Fernberg

BE HELA TIDEN

Var alltid glada, be oavbrutet och tacka Gud under livets alla förhållanden. Detta är Guds vilja med er i Kristus Jesus. (1 Tess 5:16–18)

Att be hela tiden – är det ens möjligt? Ja, förmodligen inte om vi bara ser bön som tillfällen då vi är stilla och ensamma med Gud. Då skulle det vara omöjligt för oss att samtidigt klara av jobb, studier och allt annat vi sysslar med varje dag. Men att be ständigt handlar om att ha med sig Gud överallt; på jobbet, i skolan eller när vi ser på tv. Att ha ett samtal med honom under dagarna och prata med Jesus om allt vi är med om eller tänker på. För allt i våra liv kan faktiskt göras i gemenskap med Jesus – om vi bara bjuder in honom. Som det står i Korintierbrevet 10:31: ”Om ni äter eller dricker eller vad ni än gör, så gör allt till Guds ära.”

En väg att komma närmare Gud och leva i hans gemenskap handlar alltså inte så mycket om att förändra vad vi gör, utan att förändra vår attityd och inställning till det. Att gå ut och springa kanske inte verkar särskilt ”andligt” – men det kan vara ett jättebra tillfälle att ägna tid åt att samtala med Jesus och samtidigt få tacka och ära honom för att vi har kroppar som fungerar och får möjlighet att göra det vi tycker är roligt.

Påminns om vem som är nummer ett

För mig visar KRIK-samlingar så tydligt hur Jesus är mitt ibland oss – lika mycket en vardagseftermiddag i idrottshallen som i kyrkan. Att mitt i all svett, trötthet och glädje få stanna upp för en kort andakt och lyfta upp Jesus i centrum är ett underbart sätt att visa tacksamhet men också påminnas om vem som förtjänar att vara nummer ett i mitt liv. Gemenskapen med honom är naturlig i alla situationer, och det finns ingen plats där Gud är närmare oss än där vi befinner oss just nu.

Men självklart är även stillhet med Gud viktigt. Tänk bara på hur Jesus själv gick undan och bad i ensamhet under sin tid på jorden. Han gjorde det på obekväma tider – både tidigt på morgonen innan någon annan gått upp och sent på kvällen. Tröttheten spelade ingen roll, han visste att ingenting var viktigare än gemenskapen med Gud. Så är det för oss också!

Och vi har friheten att vända oss till Gud med precis allt. Det spelar ingen roll hur stora behov eller problem vi kan tänkas ha – när vi ropar till Gud lovar han att hjälpa oss. Kanske inte alltid just på det sättet vi förväntat oss, men han lyssnar och ger de svar vi behöver för att komma närmare Gud. Det är ett löfte att lita på och tacka för!

”Och kasta alla era bekymmer på honom, ty han har omsorg om er”. (1 Petr 5:7).

Bön: Herre, tack för att du alltid är nära och lyssnar till våra böner och samtal med dig. Hjälp oss att göra allt till din ära, och låt oss aldrig glömma att visa tacksamhet för vad du gjort och ständigt gör för oss. Amen.

Rickard Johnston

BÄSTA STARTEN PÅ DAGEN

Hur börjar du din dag? Trycker du på snooze-knappen ett par gånger, kollar igenom Instagram-flödet på mobilen eller vill du kanske veta vad som hände i resten av världen medan du sov? Alla har vi olika morgonrutiner. Vissa är pigga och har inga problem att gå upp när klockan ringer, andra ligger och drar sig så långt det bara går. Min första tanke på morgonen är oftast att ta upp telefonen och kolla igenom nattens NHL-resultat.

Hur vore det att istället ägna sina första vakna minuter varje morgon åt Gud? Att redan från början ställa in sikte och fokus på Jesus i en kort bön. Jag är övertygad om att en sådan liten förändring kan göra stor skillnad! Genom att redan från början lägga dagen i Guds händer får vi kraft att stå emot frestelser och annat som vill dra oss bort från rätt fokus. Det behöver inte vara långt eller kräva en särskilt stor ansträngning – men visst förtjänar Jesus vår första tanke på morgonen? Att få vara vår första prioritet. Oavsett om vi är på topp, trötta, sjuka eller på dåligt humör får vi vakna upp och be om hans ledning och beskydd för dagen som kommer. Vi har så mycket i livet som vill ta vår tid och uppmärksamhet att det ibland är lätt att glömma vem som är viktigast.

Ge det en vecka!

Den senaste veckan har jag själv testat det här. Att istället för att som vanligt plocka upp mobilen direkt när jag vaknar be en kort bön – och det har faktiskt hjälpt! Jag upplever att tankarna blir mer inriktade på Gud och det är härligt att både få avsluta och börja dagen i bön. Jag skulle vilja uppmuntra dig att testa. Ge det en vecka och bestäm att det första du ska göra efter att alarmet ringt är att be eller läsa ett kort bibelord. Låt Jesus få fylla och förvandla ditt sinne redan från allra första starten på dagen. Jag tror inte att du kommer bli besviken!

Psaltaren 86:7: ”Visa mig, Herre, din väg, jag vill vandra i din sanning. Bevara mitt hjärta vid detta enda: Att jag fruktar ditt namn. Jag vill tacka dig, Herre, min Gud, av hela mitt hjärta och ära ditt namn i evighet. Ty din nåd är stor över mig, du räddar min själ ur dödsrikets djup”.

Bön: Tack Jesus för att du älskar mig! Tack för att du lyssnar på mina böner och jag ber dig nu om hjälp att ägna tid åt dig varje dag. Hjälp mig att prioritera rätt och led mig på dina vägar och under ditt beskydd. Amen.

Rickard Johnston

TA HJÄLP AV VARANDRA

Jag vet inte hur många som kommer ihåg nationella proven i matematik på gymnasiet. Det är en de saker jag tittar tillbaka på min skolgång och bara tänker att det är så skönt att det finns människor som är duktiga på matematik. För mig var matematiksalen under gymnasiet en de värsta tidpunkterna i veckan. Ångest. Stress. Prestationskrav la sig som ett ankare kring nacken så fort jag hade satt mig ner i salen. Varför funkar det inte?

Under andra året på gymnasiet gick jag in i en riktigt stor vägg. Matematik 2B. Helt sjukt. Under en hel termin kuggade jag varje prov, trots full närvaro på lektionerna, extra mattestöd en gång i veckan och många timmars extra pluggande hemma. Det var en gåta för både mig och själv och för min lärare. Varför fungerar det inte?

Som tur var hade jag min vän Gustav i samma kurs. Han var min totala motsats. Han kunde sova sig igenom alla lektioner innan prov och ändå spika det. Alla rätt liksom. Utan honom det året hade jag med största sannolikhet inte blivit godkänd i varken nationella proven eller kursen i stort.

Inte helt enkelt att förstå

Iband när jag läser Bibeln upplever jag att budskapet som står där är svårt att förstå och jobbigt att ta in. Vad menar egentligen Jesus i vissa situationer? Varför måste vi mista våra liv i efterföljelsen till Jesus (Matteus 16:24-25)? Eller i bergspredikan, varför är det bara de som hungrar och törstar som ska bli mättade, varför inte alla människor? (Matteus 5:6)

Jag har erfarenheten och övertygelsen att när vi som kristna ska studera Bibeln, då bör vi omge oss med människor som på olika sätt har kommit längre i sin kristna vandring än vad vi själva har gjort. Och att vi har ödmjukheten att låta andra människor undervisa oss och varandra i Guds ord tillsammans. Som Jesus själv säger: “Där två eller tre är samlade i mitt namn, där är jag mitt ibland dem”. Det är på det sättet vi kan studera Bibeln, tillsammans med varandra, och tillsammans med Jesus.

Bön: Tack Jesus för att du som vår Herre och Gud har full koll på den här världen. Tack för att du varit med sedan innan skapelsen och tack för att du kom ner till jorden för att vara tillsammans med oss människor. Vi ber om att du ska ständigt vara med oss och att vi med varandra och med dig får lära oss mer om dig och om din vilja här på jorden. Amen.

Anton Persson

Att ha GPS:en påslagen 

- Använder du Bibeln som GPS? 

Bibelord: PS 119:32 

Innehåll: En GPS har som uppgift att leda rätt. I en hektisk och rörig storstad kan man visserligen krångla sig fram till målet, men troligtvis kommer man att köra fel många gånger och i hetsen kanske tvingas bryta mot någon trafikregel. Men med en GPS får man ledning i god tid så att dessa misstag undviks. Så är Bibeln också. En hjälp att hitta rätt. Jämför Bibeln med GPS:en inför gruppen. Om vi ”löper den väg” som Bibeln visar - så hamnar vi också rätt. En GPS vill inte att vi ska lära av våra misstag. En GPS vill hjälpa dig att undvika misstag. På samma sätt är det med Bibeln. 

Fråga: Har du med dig din Bibel under dagen? Använder du den då du hamnar vid svåra vägskäl? Då du gått vilse? 

Tips till andakten: Om du äger en GPS så ta med den och håll den tillsammans med Bibeln. En stadskarta från någon storstad visar också på behovet av att ha hjälp för att hitta rätt. En sådan kan du skriva ut från nätet. 

Bön: Jesus, jag behöver ofta ledning i livet. Men ibland känns Bibeln så svår. Hjälp mig att förstå den och visa mig hur jag kan använda mig av den som din egen GPS. Amen.