Varför behöver jag Gud?

Varför behöver jag Gud? Vad gör tron på Gud för skillnad? Mitt liv är ju ändå rätt bra, så vad ska jag med Gud till? ”Healthy Happy Living”, ”Skapa ditt drömliv”, ”Finn dig själv”. Kanske har du läst någon av de de böckerna eller lyssnat till poddarna som vill hjälpa dig att bli mer effektiv och framgångsrik, ta dig ur en nedåtgående spiral, träna upp ett bättre minne eller maximera dina träningsresultat. Det finns mängder med bra böcker fyllda med goda livsråd och strategier och jag vill verkligen uppmuntra dig att läsa dem.

Men jag har en fundering. Om det var så de här olika metoderna och tipsen verkligen fungerade, varför kommer det då ständigt nya böcker på temat ”självhjälp och personlig utveckling”? Jag har läst och läser en del av de här böckerna men jag har upptäckt att det finns ett litet problem, det finns en hållhake; böckerna utgår från att det först och främst handlar om mig och mitt. Metoderna och tipsen bygger på att ”du kan själv”, att ”ensam är stark”.

Det finns en bok som jag vill uppmuntra dig att läsa och kanske har du redan läst den. Boken heter Bibeln och huvudpersonen är inte bara huvudperson i boken, utan även i ditt och mitt liv och i hela den här världens existens. Hans namn är Jesus Kristus, Guds son. Bibeln ger oss massvis med bra tips och råd för hur vi ska leva och hur vi ska behandla varandra. Till skillnad från de andra böckerna utgår den inte från att allt hänger på dig, att ensam är stark. Istället handlar Bibelns berättelse om en gränslös kärlek, om en Gud som vill hjälpa oss och vill skänka äkta frid in i vår ande, kropp och själ. Gud ger våra liv mening. Gud är den som mättar vår stress och känsla av otillräcklighet. Gud ger hopp, när det verkar som mest hopplöst. Gud ger styrka, när vår egna krafter sinar. Gud ger evigt liv till den som tror på honom.

Sök först hans rike och hans rättfärdighet, så skall ni få allt det andra också. Gör er därför inga bekymmer för morgondagen. (Matt 6:33-34)

Att tro på Gud, att vara kristen, är inte en garanti på att livet kommer att vara dans på rosor. Livet kommer storma, innehålla kaos och vi kommer ställa oss frågan ”hur ska det gå egentligen?”. Genom dessa perioder finns Gud alltid nära, han vill forma våra omständigheter och leda oss på rätta vägar. Gud står med en utsträckt hand, han väntar och längtar efter att vi ska greppa den. Den där handen har hjälpt och hjälper mig i livet och jag vill aldrig släppa taget.

Varför behöver jag Gud? Relevant fråga, men en fråga jag vill ställa dig är, om du inte greppade Guds hand, vems hand skulle du fatta tag i då?

Bön: Gud, jag ber att du ska vara huvudpersonen i mitt liv. Hjälp mig att följa dig, att lita och lyssna på dig. Tack för allt du har gjort, gör och kommer att göra för mig. I Jesu namn. Amen.

Text: Emmy Leander