Grenen som håller

Har du någonsin funderat över hur stark din tro är? Kanske beklagat dig över att du inte litat tillräckligt på Gud i svåra situationer, eller tvärtom ansett dig vara lite mer stabil än kompisen som aldrig tycks hålla fast.

Precis som i allt annat är det ju så lätt att fastna i jämförelser och prestation även när det handlar om tron. Och det är ingenting fel i sig att ha en stark tro på Gud – det är verkligen något att sträva efter och be om! Men det är viktigt att inte lägga allt fokus på vad vi själva gör och klarar av, utan på Gud. För vår egen tro och ansträngning spelar faktiskt ingen roll om det vi tror på inte håller.

För någon vecka sedan läste jag en liknelse ur en bok av Timothy Keller som blev väldigt träffande för mig. Den handlade om att man skulle föreställa sig att falla från ett högt berg. Lyckligtvis fanns där en gren att ta tag i som var stark nog att hålla uppe dig, men du visste själv inte hur stark den var. Hängandes där handlar det dock inte om hur mycket tro du har på att grenen ska rädda dig – utan helt enkelt på hur stark grenen faktiskt är. Du behöver bara ha tillräcklig tro för att ta tag i grenen, det är den allt hänger på. Och den grenen är Jesus Kristus.

Handlar inte om våra prestationer

Det spelar ingen roll hur svag eller stark vår tro är, det som spelar roll är hur stark Jesus är och vad han har gjort för oss. Han har öppnat vägen till himmelen genom sin död och uppståndelse och erbjuder nu var och en av oss plats i sitt rike. Inte för att vi har presterat något – utan för att han älskar oss. Det är verkligen en tröst! Och något att tänka på om tron sviktar och Gud känns långt borta. Vi får lyfta blicken från oss själva och istället se och lita på Jesus, grenen som håller.

Bön: Tack Jesus, för att dina löften står fast. Tack för att det inte handlar om vår tro och våra prestationer, utan på att vad du gjort. Hjälp oss att lita på det och få vila i din trygga famn. Amen.

Rickard Petersson