En lysande vägvisare

Kanske har du också någon gång varit ute och gått eller sprungit sent på kvällen och inte sett mer än ett par meter framför dig?

Jag tror att alla kan känna igen känslan. Jag har själv varit med om det när jag åkt längdskidor med en kompis under vintern. Vi hade tagit oss till ett elljusspår, men ett par meter in på spåret upptäckte vi att lamporna inte var tända längre in i skogen. Utan tillgång till pannlampa bestämde vi oss att köra på ändå – och jag tror ni kan föreställa er känslan när vi närmade oss den värsta nerförsbacken, som svänger i mitten, samtidigt som du knappt ser handen framför dig… Man känner sig väldigt liten och maktlös och det blev en och annan vurpa den turen!

Lite så här tror jag att livet kan se ut när vi försöker klara oss själva och inte bjuder in Jesus i våra liv. Det är som att kasta sig ut i mörkret utan en aning om vad som väntar. Men så här står det i Psaltaren 119:105: ”Ditt ord är mina fötters lykta och ett ljus på min stig”.

Tänk dig verserna rent konkret. Lyktor på fötterna, ljus på stigen. Jag kan ju bara säga att min skidtur blivit rätt mycket enklare då. Jag tror att Bibeln kan få fungera som en lampa, men också som en vägvisare – en slags pålitlig GPS. Jesus säger ju själv: ”Jag är världens ljus, den som följer mig ska inte vandra i mörkret utan ha livets ljus.”

Låt Jesus hjälpa till i vägvalen

I vardagen ställs vi inför många val och möjligheter, särskilt som unga. Men vill vi klara oss på egen hand är det stor risk att vi famlar i mörkret, kanske ramlar och slår oss ibland och inte ser vad som är bäst för oss. Det går att ta sig framåt, men det är stor risk att åka vilse och missa målet. Om vi i stället låter Gud vara med och lysa upp de olika vägarna framför oss kommer vi att se klart nog för att välja rätt.

För mig har det varit viktigt att be det som står lite tidigare i Psaltaren, den 86:e psalmen.

”Visa mig Herre, din väg, jag vill vandra i din sanning.”

Om vi låter Gud vara med och styra våra val har vi ingenting att oroa oss för, tvärtom all anledning att glädjas över möjligheten att få vandra på livets väg med honom. Och när vi möter svårigheter och går igenom tuffa tider i livet kan vi lita på att hans löften står fast, han som offrat allt och dött och uppstått för vår skull.

Bön: Tack Jesus för att du är världens ljus och leder mina steg. Hjälp mig att lita på ditt ord och sluta försöka klara mig på egen hand. Visa dig vad du vill med mitt liv. Amen.

Rickard Petersson