Bibelläsningen bär

Förra året införskaffade jag mig, precis som många andra, ett gymkort. Jag hade funderat fram och tillbaka om det skulle vara värt pengarna och om jag skulle använda det, men när höstens superdeal på Actic kom slog jag till! Jag tänkte att om jag har kortet kommer jag tvinga mig själv att använda det för annars kommer det svida så mycket att se pengar dras varje månad för inget. Och så blev det. Ibland var det träningsmotivation som tog mig till gymmet, ibland var det min snålhet.

En av alla gånger jag blippade mitt gymkort vid dörren la jag märke till vad som står på baksidan: “Ju slitnare detta kort är, desto bättre mår du!”. Jag tyckte det var ganska finurligt och faktiskt lite provocerande också. Kanske för att mitt just då inte var särskilt slitet. Hur som helst började jag tänka på om det påståendet kan passa in på fler saker än bara gymkortet.

Jag kom fram till att de flesta prylar man äger gör att man mår sämre om de är slitna, för det innebär ofta att pengar eller arbete behöver läggas ner, som om cykeln eller hustaket är slitet. Men sen kom jag på en sak som faktiskt också gör att man mår bättre ju slitnare den är – Bibeln! Ju mer jag läser Bibeln och matar mig med Guds ord, desto bättre kommer jag att må. Kanske inte kroppsligt som när man använder gymkortet, men själsligt. I Bibeln står det att ordet är från Gud och att ordet till och med är Gud. Att läsa Bibeln, ordet, är alltså ett sätt att umgås med Gud!

Det är inte alltid lätt att läsa Bibeln. Ofta kan det kännas jobbigt att ens plocka fram den och när man väl läser kan det vara svårt att förstå och kännas ganska tråkigt. Men när vi läser Bibeln, Guds ord, händer något i oss. Vi kanske inte kan se, känna eller tro det, men när vi tillåter Gud att röra vid oss kommer han att göra det.

Precis som det kan vara att gå på gymmet kan det vara det att läsa Bibeln. Man kan känna sig oerhört omotiverad innan gymmet och det tar emot att ens tänka tanken, och när man väl är där känns det knappt som att det ger något. Ibland kan det kännas roligt och peppande både innan och under tiden man gymmar, men ibland vill man bara strunta i det. Oavsett hur det känns före eller när vi tränar vet vi med vårt förnuft att det är bra för oss. Exakt samma är det med bibelläsning. Nyckeln till hållbar träning är disciplin. Nyckeln till hållbar bibelläsning är också disciplin.

Man måste inte förstå exakt allt man läser och man måste inte alltid tycka det är superkul att läsa. Ibland får man helt enkelt bara köra på och hålla ut. Det kommer ge “resultat” i form av en närmare relation till Gud. Min utmaning till dig är att sluta se bibelläsningen som ett tråkigt måste, utan börja se det som en hälsosam vana. Försök läsa något varje dag, om så bara en ynka liten bibelvers. Ett tips som funkat för mig är att följa en bibelläsningsplan och att slå upp svåra bibelord så man får en förklaring. Kanske kan detta vara ditt nyårslöfte? Våga anta utmaningen!

Ps 1:1-4: Lycklig den som inte följer de gudlösa, inte går syndares väg eller sitter bland hädare utan har sin lust i Herrens lag och läser den dag och natt. Han är som ett träd planterat nära vatten – det bär sin frukt i rätt tid, aldrig vissnar bladen. Allt vad han gör går väl.

Bön: Tack Gud för att du möter oss i ditt ord och för att du formar oss i mötet. Hjälp oss hitta motivationen till att läsa och hjälp oss förstå det vi läser. Amen

Text: Julia Fernberg